geert nachtbakker

Interview met nachtbakker Geert

Geert van de Voort (58) is al zijn hele werkzame leven bakker, waardoor hij hard aan het werk is wanneer iedereen slaapt. “ ’s Nachts werken geeft vrijheid maar ook verantwoordelijkheid

“Vroeger woonde ik tegenover de dorpsbakker. Ik zag wel dat ze daar vroeg begonnen en dat het er altijd lekker rook als ik op weg naar school langsliep. Mijn moeder werkte ook bij een bakker en maakte de heerlijkste dingen. Ik denk dat zij de aanstichtster is geweest dat ik nu alweer bijna veertig jaar zelf bakker ben. Geef me bloem, water en gist en ik maak er iets van.

Om tien uur ’s avonds begint mijn dienst. Het is dan in de bakkerij stiller als overdag. We zijn continu aan het werk, zo blijf je wakker. Pauze houden lukt niet: als de deegdraaierpauze neemt, moet de afbakker langer wachten tot hij klaar is met zijn werk. Praten en geintjes uithalen doen we wel tijdens het werk.

Ambacht
Bakken gebeurt op de ambachtelijke manier. Met heel veel rust en aandacht. We sjouwen met zakken meel en hompen deeg wat zo’n tien kilo weegt. En ondertussen zijn we aan het proeven, kijkenen voelen of de kwaliteit goed is.

Wij buffelen door terwijl iedereen slaapt en stoppen pas als alle broden uit de oven zijn. ’s Nachts hangt er in de bakkerij echt zo’n sfeertje van: kom jongens, schouders eronder! Ik hou ervan. Ook de baas ligt op dit tijdstip op een oor. Dat geeft niet alleen vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Als er calamiteiten zijn, zoals een machine die kapotgaat, moeten wij het oplossen.

Ik voel de jaren zo onderhand wel. Ik ga niet meer met mijn racefiets naar het werk, maar met mijn elektrische fiets. Toch wil ik niet van het nachtwerk af. Zolang ik op mijn voeding let en gezond leef, kan ik het nog heel lang vol houden. Het mooiste moment is als ik om half zes ’s ochtends weer naar huis fiets over de heide, waar ik herten, reeën en konijnen zie vanaf mijn fiets. Prachtig is dat. Ik ontspan en kom tot rust. Tijdens het fietsen denk ik regelmatig na wat we kunnen doen om het brood nog lekkerder te maken, met oergranen, spelt of teff meel. Met brood kun je eindeloos variëren naar ieders smaak en wensen. Dit werk is echt een ambacht.”